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Question:
What Federal requirement is there, if any, that Title VII Older Americans Act funds, which are normally allotted to a State Agency on Aging, be obligated by the State agency before the end of the Federal Fiscal Year in which the funds are awarded to the State agency?

Response:
The Federal regulation that addresses this matter is 45 CFR Part 92 - Uniform Administrative Requirements for Grants and Cooperative Agreements to State and Local Governments.  Specifically, Section 92.23 - Period of availability of funds states:

(a) General.  Where a funding period is specified, a grantee may charge to the award only costs resulting from obligations of the funding period unless carryover of unobligated balances is permitted, in which case the carryover balances may be charged for costs resulting from obligations of the subsequent funding period.  (See attached)

Discussion:  
The Title VII grant award identifies the funding period which begins October 1 of the current fiscal year and ends September 30 of that same fiscal year.  The State Agencies on Aging must obligate all Title VII funds during the funding period.  Therefore, the States are required to obligate all Title VII funds on or before the end of the specified funding period.  Ordinarily, the only funds that may be obligated during the subsequent funding period are those funds that are awarded through the reallotment process (Section 703(b) of the Act).  Therefore, for example, if a State did not obligate all of its FY 1994 Title VII allotment, with the exception of those funds received through reallotment, by September 30, 1994, the State would no longer have authority to obligate those funds and the funds would revert to the Federal government.

The only carry-over balances that are permitted at this time are balances from those funds that are awarded through the reallotment process.  As with Title III, the Title VII reallotment grant award document will specifically state that reallotment funds must be obligated by September 30 of the succeeding fiscal year.  In addition, these funds must be identified as such on the fourth quarter 269 report.

For your information, current Older Americans Act regulations in 45 CFR Part 1321, Section 1321.5 lists 45 CFR Part 92 and other regulations which are applicable to activities under Title VII.

  
OSCP-FY-92-29, dated March 3, 1992, addresses this issue as it applies to Title III funds.
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